Nyílászáró kisokos

Nyílászáró- kisokos: az ablakok és ajtók átfogó útmutatója

2023.05.25.
Az ablakok és ajtók esztétikai elemeknél sokkal többet jelentenek: hídként szolgálnak személyes terünk és a külvilág között, fényt, szellőzést és biztonságot nyújtva számunkra. Az útmutató célja, hogy elmélyedjünk a nyílászárók világában, fogalmaiban.

Az ablakok és ajtók esztétikai elemeknél sokkal többet jelentenek: hídként szolgálnak személyes terünk és a külvilág között, fényt, szellőzést és biztonságot nyújtva számunkra. Fontosságuk ellenére azonban ezeket az alapvető berendezési tárgyakat gyakran figyelmen kívül hagyjuk mindennapi életünkben.

Az útmutató célja, hogy elmélyedjünk a nyílászárók világában, fogalmaiban.

Profil

A profil az a része a műanyag nyílászárónak, amelyet köznyelven keretnek, toknak neveznek. Ebben helyezik el az üveget. A gyártás folyamán a pontos méretezés és illesztés elengedhetetlen a jó záródás érdekében, ami az általunk forgalmazott termékeknél teljes mértékben megoldott és ellenőrzött.

Légkamra

Hogy egy szerkezet hány légkamrás, az attól függ, hogy az elválasztandó teret hány légréteggel választja el szerkezeten belül (ez az érték a profil jellemzője). Ez az érték háromtól hétkamrásig változhat. Létezik két légkamrás is, de ezek régi, elavult szerkezetek, nem nagyon forgalmazzák már őket. A légkamra azért fontos, mert minél magasabb légkamraszámú egy műanyag nyílászáró, annál jobban hő- és hangszigetel, illetve annál jobb a statikája. Jelenleg az öt légkamrás műanyag nyílászáró rendszereknek a legnagyobb a piaci részesedése, lakossági felhasználás terén minden igény kielégíthető ezekből a profilokból. Ezt követi a hat-, hét- és mára már a nyolckamrás nyílászáró szerkezet.

Beépítési mélység

A beépítési mélység a műanyag nyílászáró profil jellemzője, tulajdonképpen a profil vastagságát jelenti. Többnyire a légkamrák számával egyenes arányban nő. A három légkamrás nyílászáró szerkezetek általában 60 mm, az öt légkamrás 70 mm, a hatkamrás 80 mm beépítési mélységgel rendelkeznek. A beépítési mélység növelésével párhuzamosan javul az ablak és ajtó statikája, hő- és hangszigetelése.

Vasalat

Az a része a műanyag nyílászárónak, amely működteti a nyílást-záródást. A felhasználó a kilincs segítségével mozgatja a vasalatot. A megfelelő záródás érdekében fontos a jó minőségű vasalat szakszerű beépítése, ami az általunk forgalmazott műanyag nyílászáróknál szintén teljes mértékben megoldott és ellenőrzött.

A vasalat a műanyag nyílászáró zárszerkezete. Ez általában egy alapbiztonsági zárszerkezet, ellátva résszellőző funkcióval és hibásműködés-gátlóval.

WK1 ellenállási osztály - manapság már RC1 a jelzése

Erőszakos behatolási kísérletek (rúgás, ütés, kiszakítás) elleni védelem
Plusz biztosítási pontok
Kulcsos vagy nyomógombos kilincs alkalmazása

WK2 ellenállási osztály - manapság már RC2 a jelzése

Fokozott védelem erőszakos behatolás (rúgás, ütés, kiszakítás), illetve szerszámok (pl. csavarhúzó, csípőfogó, feszítővas) használatával elkövetett betörési kísérletek ellen
Plusz biztosítási pontok az ablak minden sarkában
A kiemelésgátló horgok megfelelő elhelyezése
Kulcsos kilincs, valamint P4 üveg alkalmazása (amely két üvegrétegből és közte négy réteg betörésgátló fóliából épül fel), valamint az üveg biztosítása a kifeszítés ellen (üveg beragasztása)

WK3 vagy magasabb ellenállási osztály

RC3 vagy magasabb biztonsági osztály műanyag ablakok esetében nem lehetséges.

Vasalati résszellőző

Ez a szellőzőtípus a kilincs valamely negyedes (méretfüggő) állásában biztosít légmozgást úgy, hogy a bukó-nyíló ablak tetejét 2-7 mm-re megnyitja. A vasalat az ablakot ez esetben még zárva tartja. Ezt a szellőzőtípust az ablakok túl tökéletes záródása miatti légcserehiány kiküszöbölésére használják. Mivel kézi állítású és elzárható, nyílt égésterű gázkészülékekhez (ahol előírás a szabályozott légbevezető) nem elegendő!

Hibásműködés-gátló

A vasalatba épített olyan szerkezet, amely nem engedi a nyílászárók bukó/nyíló szárnyát egyszerre bukni és nyílni.

Szabályozott légbevezető

Erre a típusra nyílt égésterű gázüzemű készülékkel ugyanazon helyiségben lévő nyílászárók esetén van szükség. Ezek a légbevezetők HIGRO-szabályzásúak, elzárni nem lehet őket. Az általunk forgalmazott ilyen légbevezető-típustól függően 5-40 m3/h légcserét eredményeznek. A cserélt levegő mennyisége függ a külső, belső légnyomáskülönbségtől és a belső levegő relatív páratartalmától. Az el nem zárható légbevezetők hátránya, hogy a készülék közvetlen közelében az állandó légcsere huzatérzetet kelthet. Új gázüzemű rendszer esetén (lakóingatlanban) a gázszolgáltatók megkövetelik e készülék alkalmazását. Minden ilyen és egyéb esetben is JAVASOLJUK SZÉN-MONOXID-RIASZTÓ HASZNÁLATÁT is.

Léghanggátlás

A léghanggátlás a szerkezet hangszigetelő tulajdonsága. Mértékegysége a dB. Az alap rétegrendű üveg értéke (4-16-4) Rw=32 dB. Ez az érték egészen 45 dB-ig növelhető, ilyen üveget repülőterek közelében szoktunk alkalmazni. A léghanggátlás javítható az üvegvastagság növelésével, eltérő üvegvastagság használatával és SF6 gáztöltéssel, illetve erre kifejlesztett ragasztott üveggel. A hanggátlás növekedésével az üveg felára és súlya aránytalanul nagyobb mértékben növekszik. Ezeknél a szerkezeteknél az üveg súlyát fokozottan figyelembe kell venni!

Üveg

Jelenleg forgalmazott kültéri nyílászáróink kivétel nélkül hőszigetelt thermoüveggel készülnek. Az alap-üvegrétegrend 4-16-4, ami azt jelenti, hogy két 4 mm-es üveg között 16 mm-es légrés található.

Üveg K vagy U értéke: Az üveg K-értéke az üveg hőveszteségi értéke, ami az alaprétegrendű 4-16-4–es üvegnél K=2,6-2,8. Mértékegysége: W/m2K. Ez az érték is már egy jó értéknek számít, de ez a szám minél alacsonyabb, annál jobb az üveg hőszigetelése. Ennél erősebb a 4-16-4 rétegrendű Low-e üveg, amelynek K-értéke K=1,4 (lakóépületekbe minimum ezt javasoljuk...). Ezt az üveget argongázzal megtöltve jutunk el a K=1,1 értékig. A K=1,1 üveg hőátbocsátási tényezője tovább javítható úgy, hogy a két üveg közötti távtartót hőhídmentes anyagból építik az üvegbe. Ez a TOP-Glas páramentes üveg K=1,0 (jelenleg a legerősebb hőszigetelésű kétrétegű üveg). Ezt az üvegtípust klímás helyiségekbe kifejezetten ajánljuk. Általában a piaci igények és az éghajlatunk ennél erősebb üveget Magyarországon nem követelnek. Háromrétegű üveg használatával tovább javítható az üveg hőszigetelése egészen K=0,5 értékig.

24 mm vastagságú szerkezet 2 rétegű üvegezéssel

Rétegfelépítés: 4 mm float üveg – 16 mm légrés – 4 mm Low-e üveg; 
Távtartó: fekete műanyag
Légréskitöltő gáz: argon 
Hőátbocsátási tényező: Ug=1,0 W/(m2K)
Tömeg: 20 kg/m2
Javasolt felhasználási terület: régi üvegek cseréje, ablakfelújítás, ablakcsere

36 mm vastagságú szerkezet 3 rétegű üvegezéssel

Rétegfelépítés: 4 mm Low-e üveg – 12 mm légrés – 4 mm float üveg – 12 mm légrés – 4 mm Low-e üveg; 
Távtartó: fekete műanyag
Légréskitöltő gáz: argon 
Hőátbocsátási tényező: Ug=0,7 W/(m2K)
Tömeg: 30 kg/m2
Javasolt felhasználási terület: régebbi üvegek cseréje, ablakcsere, új építés
A 12 mm-es légrés nem optimális, de bizonyos esetekben csak így építhető be a jobb hő- és hangszigetelési tulajdonságú 3 rétegű üveg.

48 mm vastagságú szerkezet 3 rétegű üvegezéssel

Rétegfelépítés: 4 mm Low-e üveg – 18 mm légrés – 4 mm float üveg – 18 mm légrés – 4 mm Low-e üveg; 
Távtartó: fekete műanyag
Légréskitöltő gáz: argon 
Hőátbocsátási tényező: Ug=0,5 W/(m2K)
Tömeg: 30 kg/m2
Javasolt felhasználási terület: ablakcsere, új építés

Biztonsági üvegek típusai és jelölésük

normál „float” üveg (ezt nem jelöljük külön)
edzett biztonsági üveg (ESG)
ragasztott biztonsági üveg (VSG)
előfeszített/hőkezelt biztonsági üveg (TVG)

Nyitásirány

A nyílászáró egyik fontos jellemzője használati szempontból a nyitásirány. A nyitásirány megállapítása mindig zsanéroldalról történik. Belülről nézve a szerkezet jobbos, ha egyszárnyú, és a zsanér a jobb oldalon van, vagy ha kétszárnyú váltószárnyas/tokosztós, és a jobb oldala a főszárny/bukó-nyíló. A kétszárnyú váltószárnyas nyílászáró szerkezetnek általában csak a főszárnyán van kilincs (kivéve Veka rendszer Winkhaus vasalattal). Bejáratiajtó-szerkezetek nyitásirányának megállapítása is így történik.

A méretmeghatározás fogalmai nyílászáró szerkezeteknél

Névleges méret: a szerkezetet meghatározó, a költségvetésbe kerülő méret. A nyílászáró szerkezet külméretének és az elhelyezéshez szükséges köz méretének összege. Tervlapokon a nyílászáró tengelyén tüntetjük fel (szélesség/magasság; jele: NM).

Elhelyezési köz

A tok és a fal közötti hézag mérete, amelynek a tok elhelyezésekor van jelentősége (jele: EK).

Gyártási méret

A nyílászáró szerkezet tokjának külmérete. (A névleges méret és az elhelyezési köz méretkülönbsége.)

Tok belmérete

A nyílászáró beépítése után kialakult nyílásméret. Bútorozási tervhez ismerni kell. Ajtóknál szélességi irányban NM-15 cm, magassági irányban NM-7,5 cm általában az értéke. Ablakoknál a szerkezetfajta és a szükséges elhelyezési köz szerint változik.

Toktoldó

A toktoldó nem más, mint a műanyag ablakkal azonos alapanyagú kiegészítő elem. Célja, hogy a nyílászáró tokszerkezetét tudatosan megszélesítse valamilyen technológiai eljárás alkalmazása miatt.

A toktoldókat két okból kifolyólag alkalmazzuk. Vagy azért, mert redőny lesz az ablakra szerelve, vagy  a szigetelés miatt, a fal és a nyílászáró találkozásánál a spaletta légtömörségét javítandóan, anélkül, hogy a látszó tokszerkezetből kitakarnánk.

A ház szigetelésénél fontos a megfelelő spalettaszigetelés is. Ha az új műanyag ablakra nem helyezünk fel előre legalább a szigetelés befordulási vastagságánál 1 cm-rel nagyobb toktoldót, akkor a redőnyözéskor kellemetlen meglepetések érhetnek minket.  A redőny alkalmazásánál nem csak az elférhetőség, de a szakszerűség és az esztétika is megkívánja a toktoldók alkalmazását.

Ha nem szeretnénk a redőnydobozunkat látni a felszerelést követően, akkor min. 10 cm magas toktoldót kell a nyílászárónk tetejére feltenni. Motoros redőny esetében az oldalsó toktoldók elmaradhatnak, mivel a redőnygurtni nincs jelen az árnyékoló működtetésénél.

A szigetelés nemcsak a főfalon, de a spalettáknál is fontos. A légtömörséget a legjobban úgy javíthatjuk, ha a szigetelés nemcsak a purhabra és az ablak szélére fekszik fel (esetenként az ablaktok szélénél illeszkedik), hanem a nyílászáróra előre felszerelt toktoldóra csatlakozik rá. Így jobb lesz a szerkezet Uf-értéke (a teljes szerkezeti együttható beépítés után), de lehetőségünk nyílik vastagabb szigetelés alkalmazására is.

Nyílászárók esetében a hőátbocsátási tényező - az úgynevezett U-érték - jellemzi a hőszigetelési képességet. Minél kisebb ez az érték, annál jobb hőszigetelő az ablak.

Háromféle U-érték létezik

  • Ug (glass=üvegezés): az üvegszerkezet hőátbocsátási értékét adja meg. A jelenleg elterjedt üvegezések általában 1,0 és 0,5 W/(m2K) közötti értéket érnek el.
  • Uf (frame=keret): az ablaktok és szárny profiljának a hőátbocsátási értékét adja meg. Műanyag nyílászárók esetében 1,4 és 0,7 W/(m2K) közötti értékek a jellemzőek.
  • Uw (window=ablak): a teljes szerkezet hőátbocsátási jellemzője egy szabvány méretű (1230×1480 mm) ablakra kiszámítva. A mai modern műanyag ablakok jellemzően 1,2 és 0,6 W/(m2K) közötti tartományban mozognak.

Párkányfogadó

A párkány beépítésekor ajánlott azt az ablak szerkezetének alsó részébe ágyazni a jobb vízelvezetés és a szebb kivitelezés érdekében. Ezt szolgálja a párkányfogadó profil, más néven a záróprofil.

Rejtett soroló

Több szerkezet – pl. erkélyajtó és a mellette lévő ablak – egymás mellé való illesztéséhez szükséges.

Dilatációs/merevített soroló

Nagy méretű üvegfalaknál, szalagablakoknál 4 m-enként a dilatációs mozgás miatt szükséges. Befoglaló mérettől függően bejárati ajtó(k) és üvegfalak összeépítéséhez. A beépítés módjától függően különböző méretű toktoldó profilok felhasználása is szükségessé válhat. 


Álosztók

Az üvegosztóknak új épületeknél általában díszítő szerepük van. Régi épületek, lakások ablakcseréjénél a tetszőleges elrendezésnek köszönhetően az eredeti nyílászáró osztásait lehet utánozni két üveg közötti légrésben tartóval elhelyezve 8, illetve 16 mm vastagságban, valamint az üvegekre ragasztva.

Szárnyosztó, tokosztó

Az üvegosztóknak új épületeknél általában díszítő szerepük van. Régi épületek, lakások ablakcseréjénél a tetszőleges elrendezésnek köszönhetően az eredeti nyílászáró osztásait lehet utánozni. 

Tokosztó

A nyílászáró üvegfelületének esztétikai módosítására, megosztására szolgáló elem. Ragasztott vagy a két üvegfelület közé helyezett formában, különböző méretekben és színekben kapható.

Low-e üveg

Valójában egy float üveg, amely egyik oldalára elektromágneses úton fém-oxid-réteget hordanak fel. A bevonattól a színe a float üvegéhez képest csak kis mértékben változik. E nemesfémréteg a hőszigetelő szerkezetben az üvegtáblák közötti légrés felé néző felületen helyezkedik el. A fény és napsugárzás szinte akadálytalanul jut be a helyiségbe, ezzel szemben az épületben keletkezett meleg belül marad. Hőszigetelt üvegként gázzal töltve még fokozható a hőszigetelő tényezője.

Float üveg

A float üveg egy folyamatos üvegszalag olvasztott ónon történő úsztatásával készül. Teljesen víztiszta, felülete maximálisan sík. Felhasználják hőszigetelt üvegek készítésére ablakokhoz, üvegházakhoz, ahol fontos a magas fényáteresztés. A float üveg edzhető, hajlítható, laminálható.

Biztonsági üveg

Két vagy több síküveg, illetve mintás üveg összeállításából, egy vagy több víztiszta, színes fóliával készül, ez a fólia határozza meg rugalmasságát, szilárdságát. Tulajdonsága, hogy ha az üveg összetörik, a részek a fóliára ragadva csökkentik a sérülés lehetőségét, és vagyonvédelmi „eszközként” nehezítik a behatolást, betörést. Felhasználása: nyílászárókba, ahol fennáll a sérülés veszélye az üvegek összetörése esetén, továbbá kirakatokhoz, tetőszerkezetekhez stb.

Reflexiós, stopsol üveg

A stopsol egy fényvédős üveg, amelyen egy vékony fém-oxid-réteg van. A réteget víztiszta és önmagába színezett üvegen is használják. A bevonat egy kemény réteg, amely a környezeti változásoknak is ellenáll. Felhasználása: teljes üvegfal rendszer, bejárati ajtók stb.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Részletes információ a sütikről.